Englantilainen aamupala (English breakfast) on varmasti tärkeimpiä englantilaisen keittotaidon lahjoja maailmalle. Englantilainen keittiö ei ole maailman maineikkaimpia tai arvostetuimpia keittiöitä, mutta englantilaisen aamiaisen on käsite tunnetaan laajasti ympäri maailmaa. Se on tuhti vastakohta kevyemmälle mannermaiselle aamiaiselle.
Englannin ulkopuolella ”Full English (breakfast)” löytyy ruokalistoilta varmasti ainakin aikoinaan Britannian siirtomaihin kuuluneissa paikoissa sekä brittien suosimissa lomakohteissa. Esimerkiksi Irlannissa ja Skotlannissa on tarjolla käytännössä samankaltaisia aamiaisia, joihin saatetaan viitata sanayhdistelmillä Irish / Scottish Breakfast.
Englantilainen aamiainen on luonteeltaan hyvin tuhti ja täyttävä. Usein sitä tarjotaan ja syödään myös varsinaista aamua myöhemminkin esim. brunssiksi tai lounaaksi ja varsinkin pubeissa englantilaista aamiaista saattaa voida tilata läpi päivän. Englantilaisen aamiaisen historia ulottuu pidemmällekin, mutta hyvin nykyisenkaltaisessa asussaan sitä on tarjoiltu 1900-luvun alusta lähtien.
Tyypillisen englantilaiseen aamiaiseen kuuluu mm.
- Pekonia
- Makkaroita
- Black pudding (suomeksi verimakkara)
- kananmunia
- valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
- tomaattia
- sieniä
- paahtoleipää
- kahvia tai teetä
Ohjeita englantilaiseen aamiaiseen
English breakfast (Manclusive)
Viikonlopun ruokavinkki: englantilainen aamiainen (Rouva Raadelmasta)