Skotlantilainen aamupala (Scottish breakfast) on varmasti tärkeimpiä skotlantilaisen keittotaidon lahjoja maailmalle. Skotlanti ei Englannin ei ole maailman maineikkaimpia tai arvostetuimpia keittiöitä, mutta Englannin tapaan myös skotlantilainen aamiainen sen ruokakulttuurin tärkeimpiä elementtejä. Englantilaisen aamiaisen tapaan se on tuhti vastakohta kevyehkölle mannermaiselle aamiaiselle.
Skotlantilainen aamiainen on luonteeltaan hyvin tuhti ja täyttävä. Usein sitä tarjotaan ja syödään myös varsinaista aamua myöhemminkin esim. brunssiksi tai lounaaksi ja varsinkin pubeissa aamiaista saattaa voida tilata läpi päivän.
Tyypilliseen skotlantilaiseen aamiaiseen kuuluu englantilaisen aamiaisen tapaan:
- Pekonia
- Makkaroita
- Black pudding (suomeksi verimakkara)
- kananmunia
- valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
- tomaattia
- sieniä
- paahtoleipää
- kahvia tai teetä
Skotlantilaisen aamiaisen englantilaisesta aamiaisesta erottavia elementtejä saattavat olla:
- Lorne-makkarat
- Potato Scone(skotlantilaiset perunarieskat)
- Haggis
Skotlantilaiset aamiaisen juomat
Tee on yleensä välttämätön osa skotlantilaista aamiaista. Sen ohella voidaan toki usein tarjoilla myös kahvia ja appelsiinimehua.