Mornay-kastike – Ranskalainen juustokastike

Mornay-kastike on ranskalainen juustokastike ja se kuuluu Ranskan tunnetuimpien kastikkeiden joukkoon. Se on myös variaatio viiteen äitikastikkeeseen kuuluvasta Béchamel-kastikkeesta.

Mornay kastike

Mornay-kastike saadaan kun voista, maidosta ja jauhoista rakentuvaan Béchamel-kastikkeeseen lisätään juustoa. Kaikkein perinteisin juustovaihtoehto on Gruyère. Ranskalaisista juustoista hyviä vaihtoehtoja ovat myös Comté tai Beaufort, mutta jotkut saattavat käyttää ihan vaan joko emmentaalia tai cheddaria.

Juustokastike sopii varsin monenlaisten ruokien kanssa, ehkä ei kuitenkaan parhaiten punaiselle lihalle ja ehkä erityisen hyvin kasviruoille tai osaksi lasagnea ja laatikkoruokia. Jotkut käyttävät sitä myös lämpimässä juustovoileivässä kuten Hot Brownissa. Kastike on saanut nimensä 1500-luvulla eläneen Philippe de Mornayn mukaan.