Risotto on italilaisen keittiön tunnetuimpia ruokalajeja. Se on lähtöisin Pohjois-Italiasta, jossa eri alueilla on hieman erilaiset omat variaationsa. Ehkä tunentuin on milanolaisen keittiön risotto alla milanese.
Mahdollisimman yksinkertaisesti ilmaistuna risotto on kuitenkin erityisestä nestettä tehokkaasti imevästä risottoriisistä valmistettu ruokalaji. Suosituimpia riisilajikkeita risottoon lajikkeita ovat arboriota ja carnarollin
Risoton raaka-aineet
Yleisesti ottaen muita keskeisimpiä raaka-aineita ovat parmesaani, voi, sipuli, valkoviini ja oliiviöljy, mutta mukaan voidaan laittaa monenlaisia kasviksia, sieniä ja myös lihaa. Risotton valmistaminen ei ole teknisesti erityisen vaativaa, mutta vaati varsinkin valmistusajan kestävän sekoittamisen takia se vaatii vaivannäköä.
Risoton viini
Risoton valmistukseen käytetään normaalisti valkoviiniä, joskin Risotto al Barolo on Piemontelainen punaviinirisotto. Perinteisesti risottoon on kuitenkin käytetty kevyehkö, alun perin tietysti italialaista valkoviiniä.
Risottoreseptit
Tähän on kasattu joitain klassisia risottoreseptejä, mutta myös muunlaisia variaatioita.