Tkemali – Georgialainen luumukastike

Tkemali(ტყემალი) on georgialaisten keittiön ehkä tunnetuin kastike. Sen pääraaka-aineena toimivat luumut. Perinteisimmin on käytetty kirsikkaluumuja, mutta joskus saatetaan käyttää muitakin luumulajikkeita, jotka luovat sen hieman kirpeän maun.

Luumujen ohella kastikkeen muita tyypillisiä raaka-aineita ovat valkosipuli, kumina, korianteri, tilli, chili ja suola. Luumut keitetään vedessä ja siivilöidään soseeksi, johon lisätään mausteet, jonka jälkeen sitä keitetään hetki.

Tkemali georgialainen luumukastike

Tkemalia on tapana syödä monenlaisten georgialaisten liha- ja perunaruokien kanssa. Perinteisesti sillä on kuitenkin ollut Georgiassa hieman samanlainen asema yleislisäkkeenä kuin ketsupilla nykyään länsimaissa.