Aasialainen ruokakulttuuri tunnetaan monista asioista, mutta sen tuliset ja vähemmän tuliset kastikkeet ovat keskeinen osa sitä.
Aasialaisia kastikkeita
- Chutney on yleensä hieman makea intialainen kastike, joka syntyy kokoonkeitetyistä hedelmistä, yleensä mangosta. Lisänä siinä on sokeria, mausteita ja etikkaa.
- Kalakastike on Kaakkois-Aasiassa suosittu kastike, jota saadaan hapatettujen kalojen käymisliemestä Suolaista ja voimakasta kalakastiketta käytetään erityisesti Thaimaassa ja Vietnamissa soijakastikkeen tapaan.
- Nam prik on thaimaalaisessa keittiössä hyvin laajasti käytetty kastike. Se käännetään chilivedeksi ja chilin ohella raaka-aineita ovat limettimehu, kalakastike, valkosipuli ja sokeri.
- Raita on intialaisen keittiön tärkeimpiä elementtejä. Jogurttipohjaista kastiketta maustetaan ainakin korianterilla ja mintulla, mutta myös muilla yrteillä.
- Sambal Olek on Indonesianlaisen keittiön tunnetuimpia elementtejä. Chilin ohella pääraaka-aineita ovat valkosipuli, inkivääri, lime ja salottisipuli.
- Sriracha on alunperin vietnamilainen kastike, joka on sittemmin noussut maailmanmaineeseen. Srirachan raaka-aineina toimivat chilipippurien lisäksi etikka, valkosipuli, suola ja sokeri.
- Teriyaki on ehkä japanilaisen keittiön tunnetuin kastike. Simppelin kastikkeen raaka-aineina toimivat soijakastike, mirin ja sokeri.