Pakistanilainen keittiö ja ruokakulttuuri

Pakistanilainen ruokakulttuurin on saanut vaikutteita monesta paikasta. Pakistanilaisessa ruoassa on monia samanlaisia elementtejä kuin Intian keittiössä.

biryani pakistanilainen ruoka

Ennen itsenäistymistään Pakistan oli suuren osa historiastaan osa samaa imperiumia Intian kanssa. Muslimimaana Pakistanissa näkyvät kuitenkin islamin ruokasäädökset (esim. ei sikaa tai alkoholia) ja Intiaan verrattuna se on saanut enemmän vaikutteita Iranista ja Lähi-Idän suunnalta. Liharuoista syödään paljon erilaisia pataruokia, mutta Pakistanissakin erilaiset kebab-tyyppiset lihavartaat ovat myös suosittuja.

Tyypillisiä pakistanilaisen aterin raaka-aineita tai elementtejä ovat ainakin basmatiriisi ja tandooriuunissa paistetut leivät kuten naan tai chapati.

Suomalaisille hieman tuntemattomammat linssit ovat Pakistanissa myös varsin tärkeä raaka-aine. Pakistanilainen ruoka on suomalaiseen suuhun usein voimakkaan makuista ja mausteista. Paljon käytettyjä mausteita ovat mm. garam masala, inkivääri, kuminasiemenet, muskottipähkinä, neilikat, kardemumma, korianteri ja mustapippuri.

Tärkeitä pakistanilaisia ruokia

  • Biryani on pataruoka, jossa riisi, mausteet ja liha tai kana kypsennetään samassa kattilassa. Riisi on yleensä värjätty kurkuman avulla keltaiseksi.
  • Haleem on lihasta, vehnästä ja linsseistä koostuva pataruoka, jota tarjoillaan naa-leivän kanssa.
  • Nihari on pitkään haudutettu lammaspata, jota maustetaan pitkäpippurilla

Euroopassa pakistanilainen keittiö on näkyvimmin esillä varmaankin Britanniassa suuren pakistanilaisdiasporan takia ja Britanniassa onkin myös sellaisia variaatiota pakistanilaisesta, joita ei itse Pakistanissa ole perinteisesti syöty.

Pakistanissa ei islaminuskon takia ole tapana (ainakaan kovin julkisesti ja virallisesti) nauttia alkoholia, mutta tee on hyvin tärkeä juoma, joka päättää monet ateriat.