Intia on maailman toiseksi suurin maa ja suureksi voisi luonnehtia myös intialaista keittiötä. Yli miljardin asukkaan niemimaalla on kulttuuriltaan ja ilmastoalueiltaan erilasia alueita ja tämä heijastuu myös maan monipuoliseen ruokakulttuuriin. Usein maan ruokakulttuuri jaetaan neljään alakategoriaan: Pohjois-Intian, Länsi-intian, Etelä-Intian ja Itä/Koillis-Intian keittiöihin. Yhteisenä tekijänä intialaiselle keittiölle voisi kuitenkin mainita reippaan mausteiden käytön ja uskontojen tuomat rajoitteet. Ruoka syödään usein sormin tai käyttämällä leipäpaloja ”aterimena”.
Nykypäivänä intialaisia ravintoloita on hyvin laajasti ympäri maailmaa, mutta erityisen tärkeäksi osaksi paikallista ruokakulttuuria ne ovat nousseet entisessä siirtomaassa Iso-Britanniassa.
Intian hindulaiset ruokarajoitteet
Intian valtauskonnon, hindujen edustajille lehmä on pyhä eläin, joten naudanlihaa ei intialaisessa keittiössä käytetä. Osa hinduista on myös kokonaan kasvisyöjiä ja osittain tämänkin takia kasvisruuilla on tärkeä rooli intialaisessa keittiössä. Paneer-juusto on monille kasvissyöjille tärkeä proteiinin lähde.
Intialaiset mausteet ja maustaminen
Tyypillisiä kuivamausteita intialaiselle keittiölle ovat esimerkiksi kurkuma, inkivääri ja korianteri. Ruoan valmistus alkaa monesti niin, että mausteet kuumennetaan kasviöljyssä, mausteiden maun vahvistamiseksi. Vasta tämän jälkeen lisätään muut raaka-aineet. Esimerkiksi kerma ja kookosrava ovat tuotteita, joita käytetään myös laajasti ruoanlaitossa. Säilyvyyden parantamiseksi maidosta tehdään myös paljon hapanmaitotuotteita.
Intialaiset leivät: Naan ja chapati
Hyvin usein Intiassa syödään sormin ja leipä toimittaa ”aterimien virkaa”. Intialaisia leipiä on tietysti hyvin montaa laatua, mutta kaikkein tunnetuimmat ovat varmaankin naan- ja chapati-leivät.
Thali
Thali-sanalla viitataan tyypilliseen, monesta ruokalajista koostuvaan intialaiseen ateriaan, joka tarjoillaan pienistä kulhoista isolta peltitarjottimelta.
Tunnettuja intialaisia ruokalajeja ja reseptejä
Murg Makhani (voikana)
Murg Makhani, suomeksi voikana on kanacurry, joka on haudutettu tomaatissa ja kermassa. Murg Makhani on intialaisista ruuista makunsa puolesta miedommasta päästä.
Murg Makhani-reseptejä
Butter Chicken (Murg Makhani) – Anna
Butter chicken eli intialainen voikana
Butter chicken eli intialainen voikana – Meillä kotona
Kanavindaloo
Kanavindaloo on Goan alueen ja Länsi-Intian keittiön tulinen erikoisuus.
Kanavindalooreseptejä
Goalainen chicken vindaloo – Soppa 365
Intialaista kanaa vindaloo-kastikkeessa – Ellan reseptit
Lassi
Lassi on raikas jogurttijuoma, jota voidaan juoda aamulla tai aterian yhteydessä. Nykyään suosittuja variaatiota on Mangolassi.
Lassireseptejä
Lassi – jogurttijuoma- Reseptitaivas
Tandoorikana
Tandoorikanaa tehtäessä kana marinoidaan tandoorimausteella maustetussa jogurtissa.
Tandoorireseptejä
Tandoori Chicken – Santa Maria
Nopea Tandorikana – Kariniemen
Naan-leipä
Naain-leipä on pitäleivän kaltainen leipä, mutta rakenteeltaan pehmeämpi ja ilmavampi, taikinassa käytettyjen maitotuotteiden ansiosta.
Naan-leipä reseptejä
Tikka-masala kana
Intianlaisen keittiön tunnetuimpiin ruokalajeihin kuuluva Tikka-masala on mausteisessa kermatomaattikastikkeessa tarjoiltavaa kanaa.