Baozi – Kiinalaiset höyrysämpylät


Baozi höyrytetty sämpylä on ollut osa kiinalaista ruokakulttuuria vuosisatojen ajan. Sen alkuperä voidaan jäljittää jopa yli tuhannen vuoden taakse. Vaikka baozi on perinteisesti liitetty vahvasti Pohjois-Kiinan ruokakulttuuriin, se on levinnyt ympäri maailmaa ja nykyään se on myös länsimaissa suosittua katuruokaa.

Baozin taikina valmistetaan yleensä vehnäjauhoista, vedestä ja hiivasta, ja se vaivataan sileäksi ja joustavaksi. Täytteenä voi olla monenlaisia aineksia, kuten sianlihaa, naudanlihaa, kanaa, äyriäisiä, kasviksia tai makeita täytteitä kuten punaista papua tai hilloa. Täytteet maustetaan yleensä inkiväärillä, valkosipulilla, soijakastikkeella, seesamiöljyllä ja vihreällä sipulilla.

Alle on listattu muutamia suosittuja baozi-variaatioista:

  • Cha siu bao: on täytetty makealla ja mausteisella cha siu -lihalla.
  • Tangbao: on täytetty mehevällä lihalla. Purresa sen, mehukas liemi vuotaa ulos.
  • Shengjian mantou: on täytetty yleensä sianlihalla tai äyriäisillä.
  • Da Bao: on kooltaan suurempi kuin perinteinen baozi.
  • Doushabao: Tunnettu myös nimellä makea papubao