Kiitospäivän ateria Amerikassa

Kiitospäivä on Suomessa ja Euroopassa hämärästi ymmärretty juhlapyhä, mutta selkeästi yksi Amerikan tärkeimmistä juhlapäivistä, tai oikeastaan koko vuoden tärkein juhlapyhä, joka liittyy hieman epämääräisesti sadonkorjuuseen. Sitä vietetään Amerikassa marraskuun neljäntenä torstaina eli käytännössä marraskuun lopussa, noin kuukausi ennen joulua.

Kiitospäivän aterian valmistamiseen käytetään kollektiiviesti paljon aikaa. Kiitospäispäivän kiistatta tärkein tapahtuma onkin perhelounas. Kiitospäivänä on tärkeää perheen kesken jakaminen, mutta siihen liittyy usein myös jonkin verran hyväntekeväisyyttä ja ruoan jakamista köyhille ja kodittomille.

Kiitospäivä ruoka Amerikka

Kiitospäivän kalkkuna on pöydän kuningas

Kalkkuna on amerikkalaisen kiitospäivän kiistatta tärkein pääruoka ja sen sisälle voidaan halutessa laittaa myös erilaisia täytteitä. Kiitospäivän kalkkunan valmistaminen on Amerikassa vähän samanlainen pitkällinen valmistamisprosessi kuin kinkun paistaminen jouluna Suomessa. Valmistustavoissa voi olla pieniä eroja, mutta kalkkuna on hyvin yleisesti mielletty kiitospäivän symboliksi. Kalkkunan paistolientä käytetään myös osana koko aterian kastiketta.

Kalkkunan päälle laitetaan yleisesti myös karpalokastiketta. Pääruoan kylkiäisenä syödään lähes aina myös perunamuusia tai perunaa muissa muodoissa. Kalkkunan ohella myös maissi on myös erityisen suosittu ruoka kiitospäivän aterialla. Jos aterialla juodaan alkoholia, on se yleisimmin omenasiideriä.

Kiitospäivän jälkiruoat

Kiitospäivän jälkiruokina syödään erilaisia makeita piirakoita. Suosituimpina ja tärkeimpinä mainittakoon kurpitsapiiras ja pekaanipähkinäpiiras. Omena- ja kirsikkapiiras ovat myös suosittuja