Diner – Amerikkalainen ravintolaklassikko

Diner on amerikkalaisen ravintolakulttuurin klassikko. Niiden historia ulottuu 1800-luvun loppuvuosikymmenille asti. 1970-luvulta lähtien dinerit menettivät asemiaan pikaruokaketjuille, mutta ne ovat tähän päivään asti kuitenkin olleet keskeinen osa varsinkin Koillis-Yhdysvaltojen kaupungeissa. Nykyään niillä saattaa olla jopa tietyllä tavalla nostalginen tunnelma.

amerikkalainen diner ravintola

Diner on rentom epämuodollinen ja kohtuuhintainen ravintola, joiden annoksilla nälkä varmasti lähtee. Dinerissä on perinteisesti sekä pöytiä, että pitkä tiski, jonka ääressä voi istua ja syödä. Dinerit ovat yleensä auki pitkään ja tarjoavat ruokaa vuorotyöläisillekin, joskus jopa lähes kellon ympäri.

Tyypillisiä dinereissa tarjoiltavia ruokia ovat hampurilaiset, ranskalaiset perunat, tuhdit amerikkalaiset voileivät ja sopuhintaiset pihvit tai muuta erityisesti grilliruokaa. Eteläosavaltioissa tarjotaan usein kanaa tai soul-ruokaa. Dinereista saa useimmiten myös amerikkalaisia aamupalaruokia kuten munakkaita ja lettuja. Jälkiruokia ovat klassisesti pirtelöt tai erilaiset piiraat.