Diner – Perinteinen amerikkalainen ravintola

Diner on perinteinen amerikkalainen ravintolatyyppi. Niiden historia ulottuu 1800-luvun loppuvuosikymmenille asti. 1970-luvulta lähtien dinerit menettivät asemiaan pikaruokaketjuille ja ne olivat tavallaan pikaruokapaikkojen edeltäjiä. Diner on kuitenkin tähän päivään asti ollut keskeinen osa ruokakulttuuria varsinkin Koillis-Yhdysvaltojen kaupungeissa. Nykyään niillä saatetaan liittää jopa tietyllä tavalla nostalginen tunnelma.

amerikkalainen diner ravintola

Diner on rento, epämuodollinen ja kohtuuhintainen ravintola, joiden annoksilla nälkä varmasti lähtee. Dinerissä on perinteisesti sekä pöytiä, että pitkä tiski, jonka ääressä voi istua ja syödä. Dinerit ovat yleensä auki pitkään ja tarjoavat ruokaa vuorotyöläisillekin, joskus jopa lähes kellon ympäri.

Tyypillisiä dinereissa tarjoiltavia ruokia ovat periamerikkalaiset ruoat kuten hampurilaiset, hodarit, ranskalaiset perunat, tuhdit voileivät ja sopuhintaiset pihvit tai muut grilliruoat. Eteläosavaltioissa tarjotaan usein kanaa tai soul-ruokaa. Dinereista saa useimmiten myös perinteisiä amerikkalaisia aamupalaruokia kuten munakkaita, pekonia ja lettuja. Jälkiruokia ovat klassisesti pirtelöt tai erilaiset piiraat.