Roseviinit

Roseeviini on punaviinirypäleistä valmistettava ja väriltään vaaleanpunainen viini. Roseviiniä voisi luonnehtia kevyeksi ja raikkaaksi. Sitä juodaan yleensä viileänä, ja se sopii monenlaisten ruokien kanssa nautittavaksi ja monenlaisiin tilanteisiin. Roseviiniä nautitaan kuitenkin erityisesti kesäaikaan, mutta sitä juodaan kyllä ympäri vuoden. Kesäaikaan roseviini on suosittu juoma esim. piknikillä tai grillijuhlissa. Viinin keveys ja raikkaus sopivat hyvin lämpimään säähän ja kevyempiin ruokiin.

Roseviinin historia ulottuu pitkälle ja itseasiassa jotkin tuhansien vuosien takaiset punaviinit ovat saattaneet muistuttaa nykyistä roséviiniä. Roseviinit alkoivat saavuttaa moderneina aikoina merkittävämpää suosiota 1900-luvun puolivälissä ja hieman trendikkäämmäksi juomaksi se on muuttunut viime aikoina.

Maailman selvästi merkittävin roseviinien tuottajamaa on Ranska ja yksittäinen tuotantoalue on Provencessa jotakuinkin Marseillen ja Nizzan kaupunkien välisellä alueella, mutta sen ohella roseta tuotetaan kyllä viinintuottajamaissa ympäri maailma.