Länsiafrikkalainen keittiö ja ruokakulttuuri

Afrikka on suuri manner, mutta yhdeksi sen suuralueeksi kulttuurin ja ruoan osalta kannattaa nostaa Länsi-Afrikka. Tähän alueeseen kuuluu noin 15 maata, joista ehkä tunnetuimpia ovat Nigeria, Ghana ja Senegal.

Länsiafrikkalaisen keittiön raaka-aineet

Liharuoat ovat Länsi-Afrikassa usein pataruokia. Pataruoissa ei välttämättä kuitenkaan ole aina lihaa vaan puhtaita kasvisruokiakin alueella syödään. Hyvin tyypillinen pataruokien pohja perustuu tomaattien, sipulin ja chilin yhdistelmälle. Liha- ja kasvispatoja tarjoillaan tyypillisimmin, riisin, coscousin tai leivän kanssa. Palmuöljyä tuotetaan alueella paljon, joten se toimii tärkeimpänä öljynä ruoanlaitossa. Osa maista esimerkiksi Senegal on merkittävä maapähkinöiden tuottaja ja siksi ne ovat keskeisessä osassa ruokavaliota mm. maapähkinäkastikkeen muodossa.

Muita tärkeitä länsiafrikkalaisia perusraaka-aineita ovat mm. mustasilmäpavut, munakoiso, kurpitsa ja bataatti. Suomalaisille eksoottisempia, mutta paikallisesti suosittuja raaka-aineita ovat esimerkiksi apinanleipäpuun hedelmä, durra, hirssi, jamssi, maniokkia ja okra.

Länsiafrikkalainen ruoka

Suosittuja länsiafrikkalaisia ruokia

  • Akara on suosittu kasvisvälipala. Se on uppopaistettu mustapapupihvi, joka on maustettu sipulilla, chilipippurilla, inkiväärillä ja muilla mausteilla. Akara on yleensä rapea ulkopuolelta ja pehmeä sisältä.
  • Fufu on mykyjä muistuttava lisäke. Simppelit raaka-aineet ovat maniokki ja ruokabanaani.
  • Jollof-riisi on kasvia ja erilaisia mausteita sisältävä riisilisäke, jota tarjoillaan aterioilla ympäri Länsi-Afrikkaa.
  • Maffé on maapähkinäpohjainen kastike tai pata. Siihen voidaan laittaa kanaa, possua, lammasta tai kasviksia.
  • Suya on erityisesti Nigeriassa suosittu versio grillivartaista.
  • Yassa on senegalilainen liha- tai kalaruoka, jossa on mukana sipulia, valkosipulia, sitruunanmehu ja sinappi.