Etiopialainen ruoka

Suurena maana Etiopian keittiö on yksi Afrikan tärkeimmistä keittiöistä ja etiopialaiset ruoat ovat nykyään kohtuullisen tunnettuja mantereen ulkopuolellakin. Kasvisruoat ovat Etiopian ruokakulttuurissa tärkeässä roolissa vaikka toki liharuokiakin on. Etiopialainen ruoka on lähtökohtaisesti kuitenkin hyvin mausteista ja sisältää paljon erilaisia yrttejä. Erityisen tärkeitä mausteita ovat punertava, chiliä sisältävä berbere ja kardemummalla sekä basilikalla maustettu kirkastettu voi niter kibbeh.

Injera Etiopialainen ruoka

Olennainen osa etiopialaista keittiötä on teff-jauhoista tehtävä hyvin ohut injera-leipä. Se toimii sekä lautasena, jonka päälle ruoka kasataan että aterimina, jolla ruoka viedään suuhun. Ruokailu on perinteisesti myös hyvin kollektiivinen tapahtuma, jossa seurue tyypillisesti jakaa suuremman annoksen keskenään.

Italian miehityksen perintönä pastat ovat edelleen tänä päivänäkin ehkä yllättäen kohtuullisen suosittu ruokalaji Etiopiassa.

Wat (Etiopialaiset muhennokset)

Wat viittaa muhennokseen, joka voidaan valmistaa hyvin monenlaisista eri lihoista (Key wat, doro wat) ja kasviksista(shiro wat, misir vat), joskin punasipulit ovat välttämätön raaka-aine. Mausteina ovat usein miter kibbeh ja berbere.

Etiopialainen kahvi

Kahvi on myös Etiopiassa suosittu juoma ja usein ateria päättyy kahviin. Kahvin on arvioitu alun perin olevan lähtöisin juuri nykyisen Etiopian alueelta. Yhteisöllisemmän aterian päätteeksi kahvia on tapana nauttia pitkään ja hartaasti.