Maailman homejuustot – Sinihomejuustot ja valkohomejuustot

Tässä muutamia maailman tunnetuimpia homejuustoja.

  • Bleu d’Auvergne on ranskalainen sinihomejuusto. Sitä valmistetaan Keski-Ranskassa Auvergnen alueella. Melko voimakas ja suolainen juusto soveltuu hyvin erityisesti jälkiruokajuustoksi tai aperitiivin kaveriksi.
  • Brie on perinteikäs valkohomejuusto, joka tehdään pastöroimattomasta lehmänmaidosta, kypsytetään olkimatoilla ja sitä käytetään usein ns. pöytäjuustona. Brie de Meaux ja Brie de Melun ovat alkuperäsuojattuja juustoja, joita saa tuottaa vain tietyillä alueilla, mutta pelkällä Briellä tätä ei ole. Myös juuston nukan peittämä kuori on tarkoitettu syötäväksi. Suurin osa brie-tyypeistä on täysin kypsiä 6-8 viikon kypsyttämisen jälkeen
  • Camembert on perinteikäs Normandiasta lähtöisin oleva valkohomejuusto, joka on Ranskan tunnetuimpia juustoja. Se tehdään pastöroimattomasta lehmänmaidosta ja on sitä käytetään usein ns. pöytäjuustona. Yhden 250 grammaa painavan juuston valmistamiseen käytetään jopa pari litraa juustoa.
  • Cabrales on Espanjan Asturian alueella valmistettava voimakkaanmakuinen sinihomejuusto.
  • Chaource on Champagnen ja Burgundin välialueelta tuleva valkohomejuusto. Maultaan keskivahva lehmänmaidosta valmistettu sylinterinmuotoinen juusto.
  • Gorgonzola on lehmän täysmaidosta tehty tunnettu sinihomejuusto ja se on saanut nimensä Lombardian Gorgonzolan kaupungin mukaan. Sitä käytetään sellaisenaan, mutta myös esimerkiksi kastikkeissa ja salaatissa.
  • Roquefort on yksi maailman tunnetuimmista homejuustoista. Roquefotin valmistukselle on tarkat säädökset. Roquefortin täytyy valmistaa Lacaune-rotuisten lampaiden käsittelemätöntä täysmaidosta. Juustoa voisi kuvailla valkoiseksi tai norsunluunväriseksi eikä sillä ole kuorta. Rakenteeltaan se on hieman kostea, mutta helposti mureneva. Roqueforin sisällä on väriltään vihreänharmaita homejuovia. Roquefort sopii eriyisen hyvin makeiden viinien tai vaikkapa portviinin seuraksi.
  • Shropshire Blue on britannialainen puolikova homejuusto.
  • Stichelton on brittiläinen lehmän raakamaidosta valmistettu sinihomejuusto.
  • Vacherin on erityisen pehmeä lehmänmaidosta valmistettava valkohomejuusto. Sen maku tulee parhaiten esiin tarjoamalla huoneenlämpöisenä lusikalla.