Korealainen kimchi

Kimchi(김치,) on korealaisen keittiön keskeisimpiä elementtejä. Se on ollut osa korealaista ruokakulttuuria ja yli kahdentuhannen vuoden ajan, mutta viime vuosina se on tullut suosituksi lisäkkeeksi myös länsimaissa. Osittain puhtaasti makunsa takia, mutta 2000-luvulla se on saanut arvostusta myös terveellisyytensä ansiosta. Aito korealainen kimchi valmistetaan fermentoinnin avulla, jonka katsotaan tekevän hyvää suoliston toiminnalle.

Alun perin kimchiä valmistettiin säilöntäaineena, jotta vihannekset pysyisivät syötävinä talven yli. Ajan myötä kimchistä tuli kuitenkin korealaisen ruokailun tärkeä osa, ja sitä alettiin valmistaa myös hieman erilaisilla tavoilla. Sitä on Koreassa tarjolla lisäkkeenä, mutta sitä saatetaan käyttää myös mausteena ruuanlaitossa.

Kimchin perusraaka-aineet ovat:

  • Kiinankaali: on yleisin vihannes kimchin valmistuksessa ja toimii sen tärkeimpänä raaka-aineena.
  • Gochugaru on korealainen chilijauhe, joka tuo kimchille sen tulisuuden ja punaisen värin.
  • Kalakastiketta käytetään tuomaan kimchiin sen hienoinen umaminen maku.
  • Kevätsipulia
  • Porkkana
  • Tuore inkivääri
  • Valkosipuli