Meksikolainen kuolleiden leipä – Pan de muerto

Pane de muerto(kuolledein leipä) on makea meksikolainen leipä, jota on tapana syödä erityisesti kuolleiden päivänä(Día de Muertos) lokakuun ja marraskuun vaihteessa, jolloin ihmiset kunnioittavat kuolleita rakkaitaan.

Kuolleiden leipä

Pan de Muerto valmistetaan vehnäjauhoista, sokerista, voista, hiivasta ja munista. Taikina on makeaa ja mausteista, ja leipää voidaan maustaa appelsiininkuorella tai aniksella antamaan makua. Leivän pinta on usein koristeltu päälle leivotuilla nauhoilla, jotka muistuttavat luurankoja tai ristikkäisiä luita. Leivän keskellä on usein pyöreä pallo, joka symboloi hautakumpua.

Eri puolilla Meksikoa on hieman erilaisia variaatiota, joissa leivän päälle voidaan laittaa esimerkiksi strösseliä, seesaminsiemeniä tai kanelia.