Cepelinai – Liettuan kansallisruoka

Cepelinai on Liettuan tunnetuimpia ruokalajeja, ja sitä pidetään yleisesti maan epävirallisena kansallisruokana. Nimensä ruoka on saanut ilmalaivaa muistuttavasta muodostaan: suurikokoiset perunanyytit muistuttavat zeppeliiniä, ja nimi juurtui käyttöön 1900-luvun alkupuolella. Ruokaa valmistetaan erityisesti juhlapäivinä, mutta niitä löytyy myös arjen ruokalistoilta niin kotikeittiöissä kuin ravintoloissa.

Cepelinau Liettuan kansallisruoka

Cepelinai koostuu perunataikinasta tehdyistä nyyteistä, jotka täytetään useimmiten jauhelihalla, mutta myös raejuusto- ja sieniversioita on olemassa. Taikina valmistetaan sekä raastetuista raaoista että keitetyistä perunoista. Cepelinait tarjoillaan yleensä pekonikuutioilla ja sipulilla höystetyn kermakastikkeen kanssa.

Cepelinai on osa Liettuan maaseutukulttuurista kumpuavaa ruokaperinnettä, joka perustuu perunoihin, lihaan ja maitotuotteisiin. Vaikka Liettuan keittiöön kuuluu monia alueellisia erikoisuuksia, cepelinai on noussut laajimmin tunnetuksi myös maan rajojen ulkopuolella. Se esiintyy usein liettualaisten omissa määritelmissä siitä, mikä on heidän ruokakulttuurinsa ydin.