Paneer-juusto – Intian tunnetuin juusto

Paneer-juusto on intialaisen keittiön selvästi tunnetuin juusto. Paneer-juuston alkuperästä ei ole varmuutta, mutta sitä on valmistettu Intiassa varmasti jo melkein tuhannen vuoden ajan. Paneeria voidaan valmistaa lehmän tai puhvelin maidosta. Lehmänmaidon ohella valmistuksessa käytetään etikkaa, sitruunanmehua ja jogurttia.

Maultaan paneer on varsin mietoa, varsinkin kuivattuna versiona. Intialaisille kasvissyöjille se on tärkeä ”lihankorvike” ja proteiinin lähde mm. curryruoissa, mutta sitä käytetään esimerkiksi jälkiruoissa kuten ras malaissa ja rasgullassa. Paneer on melko samankaltainen haloumi-juuston kanssa. Suomessa esimerkiksi Apetina tarjoaa brändinsä alla paneer-juustoa.

Tärkeitä Paneer-ruokia

  • Mattar paneer on paneer-juustoa ja herneitä tomaattipohjaisessa kastikkeessa sisältävä ruokalaji. Mausteena on ainakin garam-masalaa.
  • Shahi paneerissa on paneer-juuston ohella, tomaatteja, sipulia, cashew-pähkinöitä. kirkastettua voita, kermaa ja moninaisia mausteita.
  • Palak Paneer panerin ohella pinaattia sisältävä kasviscurry. Tärkeimpinä mausteina toimivat inkivääri, valkosipuli, garam masala ja kumina.
  • Paneer tikka on kasviversio kanaa sisältävästä tikka masalasta.