Tsekkiläiset oluet – Pilserniä sun muuta

Tšekki on kokoonsa nähden hyvin tunnettu olutmaa ja maassa on tehty olutta(tsekiksi pivo) jo 1000 vuoden ajan. Ja Tšekissä olutta myös kulutetaan paljon. Henkilö kohden Tšekissä juodaan olutta enemmän kuin missään muussa maailman maassa.

Tsekkilänen olut pilsner

Pilsner – Olutyyppi Plzenistä (Pilsner Urquell)

Pilsner-niminen oluttyyppi kehitettiin Tšekissä vajaa 200 vuotta sitten Plzenin kaupungissa ja panimot ovatkin kaupungin tärkeimpiä turistikohteita. Pilsner Urquellia tuotetaan kaupungissa edelleen samoin kuin vähemmän tunnettua Gambrinusta. Oikeaoppinen pilsneri on pohjahiivaolut, joka ei ole kovin kaukana lagerista, mutta humalointi on tuhdimpaa.

Budweiser Budvar

České Budějovice on toinen tunnettu Tšekin pienempi olutkaupunki, jossa on tehty olutta laajemmin 1400-luvulta lähtien. Kaupungista on lähtöisin lager-pilsner Budweiser Budvar, jota ei kuitenkaan kannata sekoittaa amerikkalaiseen Budweiseriin.

Velkopopovicky Kozel

Monille suomalaisille varmaankin tunnetuin tsekkiläinen olutmerkki on Velkopopovicky Kozel. Olutmerkin symbolina toimii vuohipukki(Kozel). Monet tuntevat ehkä parhaiten tumman Kozel-oluen, mutta Kozel tekee myös useampia vaaleampia olutlaatuja.

Muut tšekkiläiset olutmerkit

Muita suurimpia tšekkiläisiä olutmerkkejä ovat mm. Radegast, Staropramen ja Krušovice.