Kalakeitot – Erilaisia kalakeittoja maailmalla

Kalakeitto on suomalaisille tuttu ruoka, mutta maailmalla on myös monenlaisia muita mielenkiintoisia kalakeittoja, jotka ovat melko samankaltaisia suomalaisen kalakeiton kanssa, mutta osa varsin eksoottisiakin.

Kalakeitot

Erilaisia kalakeittoja maailmalta

  • Bouillabaisse on tunnettu ranskalainen kalakeitto. Bouillabaissessa on normaalisti useammanlaista kalaa ja erilaisia äyriäisiä. Nämä voivat kuitenkin olla melkein mitä vaan kalaa, rapuja simpukoita tai muuta. Kasviksista siihen laitetaan ainakin tomaattia, mutta myös muita kasviksia voidaan käyttää.
  • Fish tea on Karibialla suosittu kalakeitto. Siihen tulee jamssia, kurpitsaa, maniokkia, perunaa ja banaania. Sitä valmistetaan yleensä kerralla suuri määrä kookkaassa padassa. Keitto maustetaan kookosmaidolla.
  • Cullen skink on paksu skotlantilainen kalakeitto, johon tulee koljaa, perunaa ja sipulia.
  • Halászlé (kalastajan keitto) on paprikalla maustettu unkarilainen kalakeitto, jonka kalana voi olla mitä vaan paikallisesta järvestä tai joesta saatua kalaa. Raaka-aineisiin kuuluu myös tomaattia ja sipulia.
  • Psarosoupa on kreikkalainen kalakeitto. Kalan ohella siihen laitetaan porkkanoita, selleriä, purjoa ja perunoita.
  • Uha on perinteinen venäläinen kirkas kalakeitto, joka syödään usein alkuruokana. Perinteisessä mallissa se valmistetaan mahdollisimman pian kalan pyytämisen jälkeen avotulella. Muina yksinkertaisina raaka-aineina toimivat peruna, sipuli, porkkana ja musta pippuri.