Kasvisproteiinit eli ”lihankorvikkeet”

Kasviproteiinit ovat nimensämukaisesti kasvisperäisiä, proteiinipitoisia raaka-aineita, joita käytetään usein ”lihakorvikkeena. Kasviksissakin on proteiinia, mutta useimmissa kasviksissa proteiinin määrä on lihaan verrattuna selkeästi pienempi ja siksi nimenomaan proteiinipitoisilla lihankorvikkeille voi olla tarvetta kasvissyöjän ruokavaliossa.

Joitain suosituimpia ja tunnetuimpia kasvisproteiineja

Härkis

Härkis on suomalaisen Verso Foodin vuonna 2016 markkinoille tuoma kasvisproteiini, jonka pääasiallinen raaka-aine on suomalainen härkäpapu. Härkiksessä proteiinia on noin 17%.

Mifu

Mifu on Valion valmistama maitopohjainen kasvisproteiini. Suikalaeissa proteiinia on 24%, ruokarakeessa 14%.

Nyhtökaura

Nyhtökaura on suomalaisen Gold&Green Foodsin vuonna 2016 markkinoille tuoma kasvisproteiini, joka on tehty kaurasta, keltaherneestä ja härkäpavusta. Nimi tulee nyhtöpossua muistuttavasta rakenteesta. Nyhtökaurassa on proteiinia hieman yli 30%.

Quorn

Quorn valmistetaan mykoproteiinista ja se muistuttaa koostumukseltaan hieman kananlihaa. Quorn kuitenkin sisältää munanvalkuaista tai maitotuotteita, joten ne eivät sovi vegaaneille. Quornissa on proteiinia noin 14%.

Seitan

Seitan on vehnägluteenista valmistettava ja kasvisproteenin joukossa rakenteeltan ehkä eniten lihaa muistuttava valmiste.

Soijarouhe

Soijatouhe on soijapavuista valmistettava kasviproteiini, jota käytetään usein jauhelihan ”korvikkeena”. Ilman maustamista soijarouhe jää todella mauttomaksi. Soijaruoheen proteiinipitoisuus on kuitenkin hyvin korkea.

Tofu

Tofu on soijamaidosta juoksettamalla tehty ja perinteisesti ehkä kaikkein tunnetuin kasvisproteiini.