Tšekkiläinen keittiö ja ruokakulttuuri

Tšekkiläinen ruoka muistuttaa paljon saksalaista keittiötä ja muiden sen naapurimaiden ruokakulttuuria, esim. Unkarista on lainattu pörkölt. Ruoka ei ole pääsääntöisesti kovin hienostelevaa ja rasvassa ei usein säästellä. Varsinkin nykyään se on lihaista ja makkaroita syödään paljon.

Suomalaisille tuttuun tapaan peruna on keskeinen perusraaka-aine. Suomalaisille sen sijaan vähemmän tuttu perusruoka ovat knöödelit(tšekiksi knedlíky). Jos aterialla tarjotaan alkuruokaa se on huomattavan usein keittoa.

Usein ruoka myös huuhdellaan oluen kanssa. Tsekki tunnetaankin ehkä paremmin oluistaan kuin ruostaan ja tsekkiläiset juovat enemmäh olutta kuin mikään muu kansa maailmassa. Ei tšekkiläinen ruoka tietenkään kuitenkaan ole pelkkää lihaa ja olutta.

Tsekkiläinen ruoka

Tsekkiläisiä ruokia

  • Bramboráky on tšekkiläinen versio perunapannukakuista.
  • Obložené chlebíčky on avoin voileipä, joka on kooltaan sen verran pieni, että se on syötävissä muutamalla puraisulla. Voin ohella siinä on yleensä jotain muutakin levitettä, sekä jotain leikkelettä kuten kinkkua. Näiden lisäksi täytteenä on usein kananmunaa ja erilaisia kasviksia.
  • Hermelín on valkohomejuusto, joka on hieman kuin tšekkiläinen versio camembertista.
  • Lángos on unkarilaislähtöinen paistettu leipä, joka on suosittu katuruoka myös Tšekissä.
  • Smažený sýr on juustoruoka, jossa juustoa paneroidaan ja paistetaan rapeaksi. Ruoka tarjoillaan yleensä perunamuusin tai salaatin kanssa.
  • Svíčková on liharuoka, jossa naudanlihaa tarjoillaan kermaisen kastikkeen kanssa.
  • Vepřo knedlo zelo on perinteinen tuhti ruokalaji, jossa on paistettua possua, kermakastiketta ja perunoita tai knödeleitä.

Oman mausteensa nyky-Tsekin ruokakulttuurin ovat tuoneet vietnamilaiset, jotka ovat maan selvästi suurin Euroopan ulkopuolinen maahanmuuttajaryhmä. Prahassa ja joissain muissakin kaupungeissa on yllättävän paljon vietnamilaisia ravintoloita.

Tsekkiläinen olut

Tsekkiläiset oluet

Tšekki on kokoonsa nähden hyvin tunnettu olutmaa ja maassa on tehty olutta(tsekiksi pivo) jo 1000 vuoden ajan. Pilsnerin oluttyyli on Tsekistä lähtöisin ja sen ohella Tšekissä kulutetaan ennen kaikkea lageria.Tärkeitä tsekkiläisiä olutmerkkejä ovat esim.

  • Budweiser Budvar
  • Krušovice
  • Pilsner Urquell
  • Staropramen
  • Velkopopovicky Kozel
Tsekkiläinen juoma

Tsekin vahvemmista alkoholijuomista tunnetuin on varmasti Becherovka. Se on usein digestiivinä nautittu yrttilikööri.