Tšekkiläinen keittiö ja ruokakulttuuri

Tšekkiläinen ruoka muistuttaa paljon saksalaista keittiötä ja muiden sen naapurimaiden ruokakulttuuria. Ruoka ei ole pääsääntöisesti kovin hienostelevaa. Rasvassa ei usein säästellä. Varsinkin nykyään se on lihaista ja makkaroita syödään paljon. Suomalaiseen peruna on tärkeä perusraaka-aine. Suomalaisille sen sijaan vähemmän tuttu perusruoka ovat knöödelit(tšekiksi knedlíky). Jos aterialla tarjotaan alkuruokaa se on huomattavan usein keittoa.

Usein ruoka myös huuhdellaan oluen kanssa. Ruoan osalta Tsekki tunnetaankin ehkä paremmin oluistaan kuin ruostaan ja tsekkiläiset juovat olutta kuin mikään muu kansa maailmassa. Ei tšekkiläinen ruoka tietenkään kuitenkaan ole pelkkää lihaa ja olutta.

Tsekkiläinen ruoka

Tsekkiläisiä ruokia

  • Bramboráky on tšekkiläinen versio perunapannukakuista.
  • Hermelín on valkohomejuusto, joka on hieman kuin tšekkiläinen versio camembertista.
  • Lángos on unkarilaislähtöinen paistettu leipä, joka on suosittu katuruoka myös Tsekissä.
  • Svíčková on liharuoka, jossa naudanlihaa tarjoillaan kermaisen kastikkeen kanssa.

Tsekkiläiset oluet

Tšekki on kokoonsa nähden hyvin tunnettu olutmaa ja maassa on tehty olutta(tsekiksi pivo) jo 1000 vuoden ajan. Pilsnerin oluttyyli on Tsekistä lähtöisin ja sen ohella Tšekissä kulutetaan ennen kaikkea lageria.Tärkeitä tsekkiläisiä olutmerkkejä ovat esim.

  • Budweiser Budvar
  • Krušovice
  • Pilsner Urquell
  • Staropramen
  • Velkopopovicky Kozel

Tsekin vahvemmista alkoholijuomista tunnetuin on varmasti Becherovka. Se on usein digestiivinä nautittu yrttilikööri.