Nachot – Meksikolaiset kuorrutetut tortillalastut

Nachot ovat alun perin Meksikosta peräisin olevia juustokuorrutettuja tortillalastuja. Ruokalajin keksijänä pidetään yleisesti lähellä Amerikan rajaa elänyttä meksikolaista Ignacio Anayaa, jonka etunimestä Ignacio on johdettu sana nacho. Alkuperäisten nachot olivat 1940-luvulla varsin simppeli ruokalaji, jossa tortillalastujen päälle laitettiin sulatettua juustoa ja jalopenoja. Ruokalajin yleistymistä auttoi mm. että se tuli syötäväksi baseball-joukkue Texas Rangersin peleissä 1970-luvulla. Nachot ovat toimineet muutenkin hyvin kollektiivisesti syötävänä ruokalajina.

Sittemmin ne ovat ruokalajina levinneet varsinkin Amerikkaan, mutta ympäri koko maailmaa ja muodostuneet texmex-keittiön tunnetuimmaksi ruokalajiksi. 1970-luvulta lähtien se tuli suositummaksi ruokalajiksi ja levisi laajasti ympäri Yhdysvaltoja.

Nachojen juustona käytetään varsinkin Amerikassa yleisimmin sulatettua cheddaria, jota on tosin voitu maustaa chilillä. Toki päälle laitetaan usein myös muuta, kuten jauhelihaa tai muita lihoja ja tulisia kastikkeita, guacamolea, salsoja tai papuja. Joskus tuhdimmin täytettyihin nachoihin viitataan sanoilla loaded nachos.

Nachot tai kunnon tuhti nachopelti on viime aikoina tullut myös suositummaksi ruokalajiksi Suomessa. Se on melko helppo valmistaa, mutta toimii hyvin illanistujaisissa tai vastaavassa tapahtumassa kollektiivisena ruokalajina.

Nacho-respetit

Gratinoidut nachot (Anna)

Juustokuorrutetut nachot (Old El Paso)

Nachos supreme (Valio)

Nachos supreme (HK)