Syyrialainen ruoka

Syyriasta kuullut uutiset ovat 2000-luvulla olleet surullisia, mutta ruokakulttuurin osalta syyrialaisella keittiöllä on maailmalle paljon positiivista tarjottavaa. Se muistuttaa paljon naapurimaan Libanonin keittöitä. Ruoissa yhdistyvät historiallisesti persialaiset, arabialaiset ja välimerelliset, erityisesti kreikkalaiset vaikutteet.

Oliiviöljyä käytetään paljon. Muita syyrialaiselle keittiölle tyypillisiä raaka-aineita ovat mm. munakoiso, kesäkurpitsa ja kikherne.

Monien lähialueen maiden tapaan mezet ovat erittäin suosittu ruokalaji. Meze-pöydässä pitaleivän kanssa tarjotaan ainakin dippejä kuten hummus, labneh ja baba ganoush sekä esimerkiksi oliiveja ja halloumia.

Baba ganoush syyria

Tärkeitä syyrialaisia ruokia

  • Baba ganoush on munakoisotahna, jota tarjoillaan osana mezepöytää.
  • Falafel on muiden arabimaiden tapaan Libanonissakin suosittu kasvisruoka, joka valmistetaan härkäpavuista tai kikherneistä.
  • Halloumi on vähän matkan päässä Kyproksella syntynyt juusto. Halloumi on Syyrian tärkein ja suosituin juusto.
  • Hummus on kikherneestä valmistettava tahna, joka on lähtöisin juuri Libanonista.
  • Kibbeh on klassikkoruoka, joka valmistetaan bulgur-vehnästä, hienonnetuista sipuleista ja jauhetusta naudan- tai lampaanlihasta.
  • Makdous on marinoitu Marinoidut munakoisot, jotka on täytetty saksanpähkinöillä, valkosipulilla ja paprikatahnalla. Tämä ruoka säilötään oliiviöljyssä ja tarjotaan usein alkuruokana tai lisukkeena.
  • Pitaleipää käytetään sekä mezepöydässä ja ruokailun osana sekä katuruokana, jossa pitaleivän sisään laitetaan tuhdimmin täytteitä
  • Shawarma on käytännössä synonyymi kebabille, mutta esim. Syyriassa ruoka tunnetaan shawarmana.
Syyrialainen jälkiruoka baklava

Syyrialaisia jälkiruokia

  • Baklava on suorakaiteen muotoinen filo-taikinasta tehty leivonnainen. Siihen käytetään myös siirappia ja usein erilaisia pähkinöitä. Makua tuomaan käytetään hunakaa, vaniljaa ja sitruunanmehua.
  • Kunafa on makea leivonnainen, joka päällystetään juustolla.
  • Muhallebi on maidosta, riisistä ja sokerista rakentuva kylmä jälkiruoka, jota voidaan koristella hedelmillä.