Kroisantti – Ranskalainen croissant

Kroisantti (Croissant) on ranskalaisen keittiön varmasti tunnetuimpia luomuksia ja nykyään ne tunnetaan ympäri maailman. Niiden historia nykymuodossaan ulottuu ainakin 1800-luvun puoliväliin asti, vaikka samankaltaisia leivonnaisia on syöty Euroopassa satoja vuosia aiemminkin. 1970-luvulta alkaen niistä tuli ”pikaruokaa”, jota voidaan valmistaa nopeasti myös pakasteista. Suomessa niihin on perinteisesti saatettu viitata myös sanalla voisarvi.

ranskalainen kroisantti croissant

Kroisantit ovat kuitenkin kiistatta keskeinen osa ranskalaista kahvilakulttuuria ja Ranskassa kotioloissakin suosittu aamiaisruoka, joita saa paikallisista leipomoista ja sitä syödään normaalisti kahvin tai teen kanssa. Se on keskeinen ranskalainen leivonnainen, mutta myös patongin ohella keskeisiä symboleja ranskalaiselle ruokakultuuriille. Ne ovat usein myös keskeinen osa mannermaista aamiaista.

Täytetyt kroisantit

Maailmanvalloitusta tehtyään kroisantteihin on haluttu laittaa monenlaista täytettä kuten juustoa, kinkkua, kalkkunaa kananmunaa tai salaattia ja monenmoista muutta, mutta tämä ei kuulu ranskalaiseen perinteeseen.

Toki jos suklaatäytteinen Pain au chocolat lasketaan kroisantiksi, on se erittäin ranskalainen suklaakroisantti, mutta se on varsin erilainen ruokalaji kuin perinteinen kroisantti.