Salchipapa – Latinoiden makkaraperunat

Salchipapa on suosittu katuruoka monissa Latinalaisen Amerikan maissa, erityisesti Perussa josta se on lähtöisin. Nimi on yhdistelmä espanjankielisistä sanoista salchicha (makkara) ja papa (peruna), mikä kuvaa annoksen perusosia: paistetut makkara (tai nakki)palat ja ranskanperunat. Sen sivussa saatetaan usein tarjoilla coleslawn tyyppistä salaattia.

Alun perin Salchipapa syntyi Perussa, mutta se suosio on kuitenkin levinnyt naapurimaihinkin, ja siitä on olemassa erilaisia versioita. Tyypillisesti Salchipapaa tarjoillaan kastikkeiden, kuten majoneesin, ketsupin, sinapin tai ají-chilikastikkeen kanssa. Joissakin tapauksissa annosta täydennetään kananmunalla, juustolla tai salaattilisukkeilla.

Salchipapa voidaan rinnastaa esimerkiksi suomalaiseen makkaraperuna-annokseen, mutta siinä on voimakkaampi latinalaisamerikkalainen identiteetti. Ero syntyy erityisesti käytetyistä kastikkeista ja voimakkaimmista mausteista. Yhdysvaltojen texmex-kulttuurissa on hyvin samankaltainen ruokalaji nimeltään Carne Asada Fries.