Ragu – Italilainen liha”kastike”

Ragù on italialainen, tyypillisesti pastan kanssa tarjottava lihakastike. Ragusta on olemassa erilaisia versioita, josta suosituin varmasti ragù alla bolognese eli jauhelihakastike, mutta ragussa voidaan käyttää luovasti melkein mitä tahansa lihaa. Jauhelihaakin käytettäessä saatetaan usein laittaa sekä sian että naudan jauhelihaa. Peruslihan ohella lisänä voi olla pieni määrä pekonia tai pancettaa. Kasvisversiossa klassisin tapa lienee korvata liha linsseillä.

Italialainen ragu

Mukana on myös ainakin jotain, yleensä kuullotettuja kasviksia. Perusyhdistelmä on selleri, porkkana ja sipuli. Tomaatteja tai tomaattipyreetä/tomaattimurskaa käytetään, mutten niiden suhteellinen osuus ei saisi nousta liian suureksi. Vaikka raguun saatetaan viitata kastikkeena, on se kuitenkin koostumukseltaan suhteellisen kiinteää. Silti valmistuksessa voidaan käyttää liha- tai kasvilientä kuten myös punaviiniä. Ragua on tapana hauduttaa riittävän pitkään, ainakin reilun tunnin verran.

Tyypillisin ragun kanssa tarjoiltava pastatyyppi on tagliatelle. Annoksen päälle, kuten vähän kaikkiin italialaisiin pastoihin saatetaan ripotella päälle parmesaania tai vastaava juustoa. Ragua käytetään myös lasagnen perustäytteenä

Ragu-reseptejä

Ragu – italialainen jauhelihakastike (Anna)

Ragù napoletano eli ragù di carne (Kotiliesi)

Ragù alla bolognese Jamie Oliverin tapaan (Snellman)

Kasvisragu (Liemessä)