Pesto: Tuo vihreä italialainen tahna

Pesto on pohjoisitalainen maustekastike/maustetahna. Se on alunperin lähtöisin Pohjois-Italian Liguriasta, rannikkokaistalealueesta lähellä Ranskaa. Suomen kaupanhyllyiltäkin löytyy nykyään monenlaisia valmistpestoja, mutta nämä eivät välttämättä ihan täytä kriittisempien italialaisten kriteerejä. Pestoa voi käyttää moneen, mutta varmaan yleisimmin pestoa käytetään pastan ja leivän kanssa.

Peston ainesosat

Peston perusaineosia ovat seuraavat:

  • Basilika
  • Juusto (mieluusti Parmigiano-Reggiano tai Pecorino)
  • Pinjaminsiemenet
  • Valkosipuli
  • Oliiviöljy

Käytännössä peston valmistamisessa ei tarvitse tehdä juuri mitään muuta kuin nuijia kaikkia ainekset tasaiseksi massaksi mortelissa.