Balsamico (Balsamietikka)

Balsamico (Balsamietikka) on keitetystä rypälemehusta valmistettava etikkalaatu. Oikea aito balsamio on erittäin kallista ja siirappimaista ja usein balsamietikkana myydään väärennöksiä. Aitoa balsamietikkaa valmistetaan ainoastaan Italiassa Modenassa ja Reggio Emiliassa. Näihin balsamicoihin viitataan nimellä “ceto balsamico tradizionale”.

Balsamico

Balsamicon valmistus alkaa keittämällä tuoretta rypälemehua hitaasti, kunnes sen tilavuus on noin puolet viiva kolmannes alkuperäisestä. Tiivistetty keitettä käytetään tynnyreissä tai metallitankeissa 2-4 vuotta, minkä jälkeen sitä varastoidaan vielä useampi vuosi. Tämänä aikana balsamico tiivistyy ja väkevöityy entisestään.

Jotkut käyttävät balsamicoa lähinnä koristeena tai pienenä mausteenaruokien päällä, mutta parhaimmillaan Balsamico toimii italialaisen keittiön hapanimeläkastikkeissa, salaattikastikkeissa, pihvien haudutusliemissä, grillatun lihan mausteena, paahdettujen tai marinoitujen vihannesten yhteydessä.


Täyteläisen tummuutensa avulla balsamico antaa kastikkeille kauniin värin. Etikan maku on balsamiviinietikassa hyvin mieto, voidaan sillä maustettuja ruokia nauttia myös viinin kansa.