Balsamico (Balsamietikka)

Balsamico (Balsamietikka) on keitetystä rypälemehusta valmistettava etikkalaatu. Oikea aito balsamico on erittäin kallista ja siirappimaista. Usein balsamietikkana myydäänkin väärennöksiä. Aitoa balsamietikkaa valmistetaan ainoastaan Italiassa Modenassa ja Reggio Emiliassa. Näihin balsamicoihin viitataan nimellä ”ceto balsamico tradizionale”.

Balsamico

Balsamicon valmistus alkaa keittämällä tuoretta rypälemehua hitaasti, kunnes sen tilavuus on noin puolet viiva kolmannes alkuperäisestä. Tiivistetty’ keitettä käytetään tynnyreissä tai metallitankeissa 2-4 vuotta, minkä jälkeen sitä varastoidaan vielä useampi vuosi. Tämän aikana balsamico tiivistyy ja väkevöityy entisestään.

Jotkut käyttävät balsamicoa lähinnä koristeena tai pienenä mausteena ruokien päällä, mutta parhaimmillaan Balsamico toimii italialaisen keittiön hapanimeläkastikkeissa, salaattikastikkeissa, pihvien haudutusliemissä, grillatun lihan mausteena, paahdettujen tai marinoitujen vihannesten yhteydessä.


Täyteläisen tummuutensa avulla balsamico antaa kastikkeille kauniin värin. Etikan maku on balsamiviinietikassa hyvin mieto.