Carpaccio – Antipasti ohuista lihasiivuista

Carpaccio on tunnettu italialainen ruokalaji, jota nautitaan erityisesti alkupalana (antipastina). Muiden tuhtien kumppanien kanssa se voi myös muodostaa pääruoan. Käytännössä kyse on hyvin ohueksi leikatuista (yleensä naudan)lihasiivuista. Italialaiseksi ruoaksi sen historia ei ulotu niin pitkälle, ainoastaan 1950-luvulle asti jolloin venetsialainen baarinpitäjä kehitti ruokalajin. Ohuiden lihasiivujen päälle puristettiin sitruunaa, kaadettiin oliiviöljyä ja lisättiin parmesaania.

Tosin nykyään sanalla carpaccio saatetaan viitata liberaalimmin erilaisiin alkuruokana raakana tarjottaviin ohuisiin liha- tai kalasiivuihin, joiden päälle voidaan laittaa erilaisia mausteita.

Carpaccio-reseptejä

Carpaccio (HK)

Carpaccio (Epätrendikäs ruokablogi)

Kahden kalan carpaccio (Anna)