Iranilainen keittiö ja ruokakulttuuri

Iranin ruokakulttuuri on rikas sekoitus perinteitä, jotka juontavat juurensa vuosituhansien taakse Persian historiaan, mutta myös arabivaikutteet ja muiden lähialueen maiden kuten Georgian, Libanonin, Turkin ja Pakistanin merkitys näkyy..

Riisi on erittäin tärkeä perusraaka-aine ja sitä syödään monenlaisissa tilanteissa monenlaisten ruokien kanssa. Iranilaiset ovat myös tunnettuja leivästään, erityisesti lavashista, sangakista ja barbarista, jotka ovat ohuita leipiä. Näitä syödään usein aterioiden kanssa tai käytetään dippaukseen erilaisten tahnojen ja kastikkeiden kanssa. Mausteista tyypillisiä iranilaiselle keittiölle ovat esimerkiksi kurkuma, kaneli, pippuri, korianteri ja persilja.

Iranilainen keittiö leipä

Muslimimaamana possua ei syödä, mutta nautaa, kanaa kyllä. Varsinkin maan pohjoisosissa Kaspianmeren lähettyvillä ja etelässä Persianlahden ympäristössä myös kalaa syödään paljon. Perinteisiä liharuokia ovat erityyppiset kebabvartaat sekä erilaiset pataruoat.

Iranilaisia ruokia

  • Ash-e Reshteh: Tämä on paksu keitto, joka sisältää yleensä leipänuudeleita, papuja, yrttejä ja mausteita. Sitä tarjoillaan yleensä jogurtin ja mintun kanssa.
  • Chelow kabab on epävirallisen kansallisruoan maineessa oleva ruoka, jossa pitkulainen vartaassa grillattu kebabpötkö tarjoillaan riisin kanssa.
  • Pilahvi on nimitys erilaisille riisipohjaisille ruoille. Sen pohjana on öljyssä paistettu ja liha- tai kasvisliemessä kypsennetty riisi, johon lisätään mukaan erilaisia kasviksia ja hedelmiä.
  • Fesenjan on grenadiinilla maustettua ja maapähkinöitä sisältävää kanapataa.

Iranilaiset jälkiruoat

Jälkiruoista ja makeista herkuista tunnettuja ovatesim baklava, halva, lokma ha qottab.