Aasialaiset keitot

Muutamia tunnetuimpia aasialaisia keittoja ovat mm.

  • Laksa on indonesialainen kanakeitto. Kanan ohella keitossa on ainakin nuudeleita sekä kookosmaitoa.
  • Misokeitto on dashi-liemeen tehty perinteinen japanilainen keitto, mutta nimensä se on saanut soijapavuista valmistetusta misotahnasta. Misotahnan ohella keittoon voidaan lisätä monenlaisia kauden kasviksia.
  • Mohinga on myanmarilainen nuudelikeitto. Perusraaka-aineita ovat riisinuudelit, kala ja kookoscurrykastike.
  • Mulligatawny on etelä-intialainen keitto. Käytännössä sen välttämättömänä perusraaka-aineena on vain kirjaimellinen käännös ”pippurivesi”, johon voidaan sitten lisätä monenlaisia raaka-aineita.
  • Nikujaga on japanilainen lihakeitto. Tässä keitossa kuitenkin käytetään aasialaisittain vähemmän käytettyä perunaa ja se on tavallaan aasialainen versio lihakeitosta, jota mm. maustettu soijalla.
  • Pho on vietnamilainen riisinuudelikeitto ja maassa lähes kansallisruoan maineessa. Lihana on yleisimmin nautaa mutta myös kanaa käytetään
  • Ramen on varmasti Aasian tunnetuimpia keittoja ja se on viimeisen vuosikymmenen aikana tullut tunnetuksi ruoaksi myös Euroopassa ja jopa Suomessa. Nuudelien ohella keittoon voidaan laitta monenlaista lihaa tai kasviksia.
  • Rasam on intialainen tomaatti-linssikeitto. Mausteita kuten valkosipulia, mustapippuria, chiliä ja kuminaa käytetään reilusti.
  • Sayur asem on indonesialainen kasviskeitto. Perusraaka-aineita ovat maapähkinät ja jakkihedelmä.
  • Tom Yam on thaimaalainen kirkas mutta tulinen keitto. Mausteina käytetään sitruunaruohoa, kafferilimettiä, limeä ja chiliä.